szardinia

Szardínia Földrajz

Szardínia sziget területe kicsit több mint 24 000 km², lakossága pedig majdnem 1 700 000 fő. Szardínia fővárosa Cagliari. A Földközi-tenger második legnagyobb szigete Szardínia, Olaszországnak pedig a harmadik legnagyobb régiója. Az Olaszországtól 70 km-re helyezkedik el, a Tirrén-tenger választja el egymástól. Északon Korzikától a Bonifaciói-szoros választja el. A Szardíniai 184 km-re fekszik Tunéziától.

Szardínia Domborzat

Szardínia 80%-a hegy-és dombvidék. Átlagos tengerszint feletti magassága 334 méter. Legfontosabb és egyben legmagasabb hegyei a sziget nagyjából a sziget közepén terülnek el: a Punta La Marmora (1834 m.), a Perdèdu di Seulo (1334 m) és a Vittoria di Esterzili (1212 m), amelyek a Gennargentu-hegység csúcsai. Északon emelkednek a Monti di Limbara (1362 m), a Monti di Alà (1090 m), a Monte Rasu (1259 m), a Monte Albo (1127 m) és a Monte Corràsi di Oliena (1463 m). Délen a legfontosabb hegy a 1236 méter magas Monte Linas.

Szardínia Vízrajz

Szardínia felszíni vizekben szegény, folyói rövidek, és vízhozamuk csak a téli hónapokban jelentős. Folyói a Tirso, a Flumendosa, a Coghinas, a Cedrino, a Temo, és a Flumini Mannu. Egyetlen természetes tava a Baratz, de nagy számban találhatunk Szardínia szigeten mesterséges tavakat, így az Omodeo-és a Coghinas-tavakat.

Szardínia Tengerpartja és szigetei

Szardínia partjai délen és nyugaton homokosak, északon és keleten sziklásak. Szardíniát több kis sziget veszi körül: Sant'Antioco (109 km²), Asinara (51 km²), San Pietro (50 km²), a Maddalena (20 km²), és Caprera (15 km²).

Szardínia Klíma

Szardínia sziget klímája jellegzetesen mediterrán: télen enyhe, nyáron pedig meleg, a csapadék északon és nyugaton jelentős. A napsütéses órák száma évente közel 2000-2300. A tengerpartokon, ahol a lakosság túlnyomó többsége él, a hőmérséklet szinte soha nem csökken nulla fok alá. Az alacsony páratartalomnak köszönhetően könnyen elviselhető a nyári forróság ( a nyári átlaghőmérséklet 35 °C).

A Szardínia tengerparton és a déli részeken ritka a csapadék, átlagosan 500 mm évente. A legkevesebb csapadékot egész Olaszországban Capo Carbonarán regisztrálják, évi 266 mm-t. Egyes hegyvidéki területeken az éves csapadékmennyiség az 1000 mm-t is meghaladhatja. Szardínia szeles régió, a domináns szelek a misztrál és a sirokkó.

Partnerünk:

Fontos, hogy a linképítés eredményét minden esetben kivárjuk. Sokak számára természetes, hogy a web oldala értékessé, valamint keresetté válik. Pedig ez nem következik be, amennyiben a linképítés nem történik meg időben. Mivel a kereső-optimalizás folyamatnak rendszeresnek kell lennie, így adjunk időt annak, hogy az elvégzett munka meghozza azokat az eredményeket, amelyekre számítunk.

Szardinia Infó

E-mail: ski@alpinetours.hu

Cím: Budapest, V. Petőfi S. tér 3.

nature card

Weboldal készítés By Fjood